Wereldverteldag internationaal: het wereldwijd vertelcafé

Wereldwijd vertelcafé

‘Wereldwijd Vertelcafé’ is een concept voor een kleurrijk, divers programma rond verhalen en vertellen.

In de setting van (bij voorkeur) een kroeg of andere (horeca)ruimte, een dorpshuis, bibliotheek, een grote woonkamer of zolder (er kan veel) worden verhalen uitgewisseld. En verhalen zijn er in nogal wat vormen en soorten. Een gesprek kan een verhaal zijn, zo ook gedicht of lied, zelfs mop en raadsel. Maar in hoofdzaak hebben we het hier over verhalen als sprookjes, eigentijdse vertellingen, mythen, volksverhalen en wat dies meer zij.

‘Wereldwijde Vertelcafé’s poppen in Nederland hoofdzakelijk op, op en rond Wereldverteldag (20 maart). Wereldwijd heeft die dag een thema. Ideeën worden verzameld bij vertellers ‘all over the world’, waarna een keuze wordt gemaakt. In 2017 is dat thema ‘Transformatie’, en rond dat thema worden verhalen gezocht, muziek geluisterd, gedichten, anekdotes, filmpjes verzameld en getoond. 

Internationale vertellers te gast

Een Vertelcafé, maar wat is daaraan ‘wereldwijd’. Het moment, uiteraard,  Wereldverteldag, de dag dat overal vertellers hun kunst en kunde in verhalen voor het voetlicht brengen. Eén dag van het jaar dat het verhaal overal aandacht krijgt. Dat is zeker in deze tijd niet overdreven. Een mooie dag om nog eens te benadrukken dat verhalen verbinden: vertellers en luisteraars wereldwijd, maar ook bewoners van wijken en dorpen, leerlingen op scholen, collega’s, buren en meer. Hoe ze dat wereldwijd doen? Daar komen we in één dag niet achter. Maar een aardige uitstap naar een paar buitenlanden kan wél in het Wereldwijd Vertelcafé, dan heb je in een klein kwartier een aardig beeld. Door gebruik te maken van skype of facetime wordt naar ‘de buren’ gebeld. Zo hebben de vertellers van Vertelpodium Het Lopende Vuur in Den Bosch in hun Vertelcafé al gesproken met storytellers in Barcelona, Kopenhagen, Singapore, Antwerpen en Rome, die dáár, ter plekke, hun eigen vertelcafé organiseerden. Wanneer je tips wilt voor de organisatie kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op deze site kijken in het menu ‘voor vertellers’, daar staat een draaiboek dat je kunt gebruiken. 

Evenement aanmelden?

Organiseer je een evenement in het kader van Wereldverteldag? Zorg dat de bezoekers van deze website je kunnen vinden en meld je evenement aan!

Ga naar het aanmeldformulier