Wereldwijd Vertelcafé

Wereldverteldag is een mondiaal evenement. Om dit te benadrukken heeft de Werkgroep WVD vanaf 2012 op 20 maart een drietal keren een Wereldwijd Vertelcafé georganiseerd: een middag/avond met vertelde verhallen uit binnen- en buitenland. De Nederlandse vertellers vertellen live, de buitenlandse vertellers waren te zien op een groot scherm,  live via Skype of in een door henzelf opgenomen video.

Het eerste Wereldwijd Vertelcafé was in samenwerking met Vertelcafé Mezrab in Amsterdam. Vertellers uit de hele wereld vertelden via Skype live verhalen over het thema Bomen. Onderaan deze pagina staat een video-impressie van dit allereerste internationale online vertelevenement.

Sinds 2014 vinden er Wereldwijd Vertelcafés plaats op meerdere locaties in het land. Tijdens het WW Vertelcafé in Utrecht werden door het Meertens Instituut in 2014 opnames gemaakt van Kees Geelhoed en Brenda Alink.

Sinds 2015 en ook dit jaar organiseert de werkgroep geen Wereldwijd Vertelcafé. In plaats daarvan wordt gestimuleerd dat vertelinitiatieven in Nederland buitenlandse vertellers in hun voorstellingen halen. De werkgroep biedt aan daarin te bemiddelen. De werkgroep hoorde vooral dit jaar een mooie, kritische noot dat voor buitenlandse vertellers helemaal niet over de grens gekeken zou hoeven worden. Velen zoeken al de vrijheid en veiligheid van Nederland zelf op!

De door buitenlandse vertellers aangeleverde verhalen op video zijn per thema terug te kijken. De video's van de afgelopen jaren staan onder het kopje 'archief'. Voor dit jaar is het kopje 'video's 2017' gecreëerd. Gezien het zeer geringe gebruik dat verleden jaar van de video's is gemaakt, gaat de werkgroep er dit jaar niet actief achterheen. Suggesties voor video's komen via de "blogs" op de 'home'-pagina van de website aan de orde. Daarna worden ze geplaatst onder het kopje van 'video's 2017'.

Wil je ook een Wereldwijd Vertelcafé organiseren? Op de pagina voor vertellers staat een draaiboek om je te helpen.

Evenement aanmelden?

Organiseer je een evenement in het kader van Wereldverteldag? Zorg dat de bezoekers van deze website je kunnen vinden en meld je evenement aan!

Ga naar het aanmeldformulier